Sant Mateu

Sant Mateu (325 m d’altitud), capital històrica del Maestrat, es troba situat a 65 km al nord de la capital de província, a la comarca del Baix Maestrat.

L’origen de Sant Mateu és anterior a la conquesta de la població per part de Jaume I, que l’entrega als hospitalers. En 1237, Hug de Follalquer, castellà d’Amposta, atorga carta de poblament a la població.

En 1319, durant el regnat de Jaume II, Sant Mateu va passar a pertànyer a l’Orde de Montesa i es convertia en residència dels mestres d’aquesta i en la població capdavantera del Maestrat, o siga, en la capital d’aquest.

Comença ací una esplendorosa època medieval en la que Sant Mateu es converteix en un important centre comercial, ramader i artesanal, des d’on s’exportava la llana dels ramats de la zona als telers de Florència i del conjunt de la Toscana.

La importància de la població en la política de l’època va fer que tinguera un destacat paper, perquè s’hi van celebrar Corts Generals del regne en 1369-1370, 1421, 1429 i 1495. Van visitar la població importants personatges com Sant Vicent Ferrer, Climent VIII, Felip II i Benet XIII, el famós Papa Lluna, que va ser senyor temporal de la població.

Visita el web oficial de Sant Mateu

  • Herminio

    Hi ha molta història en aquest poble…
    És una visita de cap de setmana obligada.